11.05.2017 Perşembe günü saat 09:30'da Mühendislik Fakültesi Küçük Amfi'de Akademik personelimize ve Lisansüstü eğitim gören öğrencilerimize yönelik bir eğitim semineri düzenlenecektir.


Değerli öğretim elemanları,

 

11.05.2017 Perşembe günü saat 09:30'da Mühendislik Fakültesi Küçük Amfi'de Akademik personelimize ve Lisansüstü eğitim gören öğrencilerimize yönelik bir eğitim semineri düzenlenecektir. Seminerimize üniversitemizin değerli akademisyenleri ve öğrencileri davetlidir. Seminere ait detaylar ekteki afişte de belirtilmektedir. 

 

 

Seminer Programı:
 
Saat 09:30: Yrd.Doç.Dr. Mahir Kaya: Ithenticate ve Turnitin uygulamaları.
 
Saat 10:00: Yrd.Doç.Dr. M. Fatih Tüysüz: Web of Science ile doğru kaynağa, yazara ve dergiye erişim.
 
Saat 10:30 Çay/kahve molası
 
Saat 1 0:45: Yrd.Doç.Dr. Dursun Akaslan: Microsft Word ile Kaynakça ve Alıntı Oluşturma.
 
Saat 11:15: Yrd.Doç.Dr. Deniz Uçar: Mendeley ile Referans Yönetimi



Ithenticate ve Turnitin uygulamaları:
Akademisyenler için yaptıkları çalışmaların özgünlüğünün kısmi olarak, yayınlanmış çalışmalar veya internet üzerindeki kaynaklarla benzersizlik durumuna göre kontrol edilmesi önemli bir noktadır. Bunun yanında öğrencilerin proje önerilerinin, tez çalışmalarının ve ödevlerinin de orjinallik açısından değerlendirilmesine yardımcı olacak yazılım araçlarının kullanılmasının, eğitim kalitesinin artırılmasına olumlu etkilerinin olacağı beklenmektedir. Yapılan bir çalışmanın özgünlüğü, dokümanların ikili karşılaştırılması, öğrenci ödevlerinin benzerlik açısından değerlendirilmesi çeşitli yazılım araçları (Turnitin, iThenticate) ile sağlanabilmektedir. Seminer kapsamında bu yazılım araçlarının tanıtılması hedeflenmektedir.
 

 

 

Web of Science ile doğru kaynağa, yazara ve dergiye erişim:

Web of Science Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler Sanat ve Insani Bilimleri konu alan 12.000’den fazla dergi ve 148.000 konferans bildirisini duzenli olarak tarayarak arastirma alaninizla en ilgili ve prestijli yayinlara ulasmanizi saglar. Arastirma alaninizda yayin ureten uzman arastirmacilarin calismalarindaki referans bilgilerini ve konu iliskilerini kullanarak birbiriyle ilgili tum kayitlara linkler verir. Seminer kapsamında Web of Science ile detaylı arama, konunuzun güncelliğini ve aldığı atıfları sorgulama, konunuzla alakalı özgün yayınları, yazarları, yayın dillerini ve fonları bulma, endnote ile referans yönetimi ve yazdığınız bir yayın için hangi derginin daha uygun olacağına karar verme gibi aşamalar işlenecektir.

 

 

Microsft Word ile Kaynakça ve Alıntı Oluşturma:

Basılı veya basılı olmayan ve elektronik olarak yayımlanan tüm akademik çalışmalar (kitap, makale, tbiidiri ez vd.) ile hazırlanan ödev ve raporlarda kullanılan kaynaklar, bibliyografya tekniklerine uygun olarak atıf yapılmalıdır. Akademik çalışmalarda kullanılan veya yararlanılan fikir, metod, veri veya uygulama gibi alıntıların kaynaklarının gösterilmesi zorunluluktur. Bu zorunluluk bizleri etiğe aykırı davranıştan koruyacağı gibi kullandığımız kaynağın yazar(lar)ının onurlandırılması veya sorumlu tutulması bakımından da önemlidir. Ayrıca kullandığımız kaynaklara erişmek isteyen diğer araştırıcılar için bu kaynakların tam ve doğru olarak gösterilmesi yararlı olacaktır. Kaynakçanın oluşturulması ve atıfların doğru bir şekilde yapılması en önemli husulardandır. Günümüzde kaynakça ve atıf işlemlerin en doğru şekilde yapılabilmesi için Endnote, Microsoft Word, vb. uygulamalar yaygın bir şekilde kullanılamktadır. Bu seminerin amacı Microsoft Word ile IEEE, Haward, Sayısal, vb. yönetmlerin en hızlı ve kolay şekilde nasıl yapılabileceği üzerine bilgi vermektir.

 

 

Mendeley ile Referans Yönetimi:

Bilimsel yazılarin yazım sırasında referansların organizasyonu ve metin sonunda referans listelerinin hazırlanması vakit alan ve dikkat gerektiren bir süreçtir. Mendeley bu aşamada kullanılabilecek bir program olup gerek metin içerisindeki gerekse referanslar listesindeki düzenlemeler zahmetsizce yapılabilir. Bilindiği üzere bazı dergiler referansları metin içerisinde köşeli parantezde rakam halinde isterken bazı dergiler soyad yıl formatı kullanmaktadırlar. Bir formattan diğerine saniyeler içinde değişiklik mendeley ile hatasız gerçekleştirilir. Birçok derginin referans formatı mendeleyde kayıtlı olup dergi seçerek referanslar formatlanabilir. Mendeley ayrıca bilimsel metinlerin organizasyonunu yapıp atıf gerektiren cümlelere ilgili bilimsel metni kısa sürede bulmaya yardımcı bir programdır. Bazen bir cumlenin hangi makalenin neresinde olduğu hatırlanamayabilir ve bulmak zaman alabilir. Mendeley bu aşamada hızlı bir tarama yaparak kütüphanesindeki tüm makaleler içerisinde ilgili anahtar kelimeleri arayabilir. Mendeley yaygın bir referans formatlama programı olan End-Note nin ücretsiz versiyonudur.