Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bünyesinde faaliyet gösteren Araştırma Destek Programları Başkanlığı tarafından yürütülen 1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programının 2022 yılı 2. Çağrısı için Mühendislik Fakültemiz öğretim üyeleri Doç. Dr. Mustafa ULUKAVAK, Prof. Dr. Ali KIRÇAY ve Doç. Dr. Dursun AKASLAN tarafından önerilen "Yerelektrik Değişimlerin Analizi ile Doğu Anadolu Fay Zonu ve Civarındaki Sismik Aktivitelerinin İzlenmesi ve Deprem Erken Uyarı Sisteminin Kurulabilirliğinin Araştırılması" başlıklı proje kabul edildi.

Doç. Dr. Mustafa ULUKAVAK öncülüğünde yürütülecek proje kapsamında, yerelektrik değişimlerin analizi ile Doğu Anadolu Fay Zonu (DAFZ) ve civarındaki sismik aktivitelerin izlenmesi ve deprem erken uyarı sisteminin kurulabilirliğinin araştırılması planlanmıştır.

Tektonik hareketleri araştıran bilim insanları, depremlerin önceden tahmin edilebilir olup olmadığı konusunda yıllardır birçok araştırma yapmaktadır. Çevresel değişimlerin incelenerek depremlerin önceden tahmini günümüzde birçok çalışmaya konu olmuştur. Bu çalışmalardan biri de yer içindeki elektrik değişimlerin izlenmesi ve deprem öncesi ortaya çıkan muhtemel sismik-elektrik sinyal (SES) anomalilerinin araştırılmasıdır.

Projenin sonuçlanması durumunda, hem büyük afetlere neden olan depremlerin önceden tahmin edilmesi gibi önemli bir konuda yersel teknikler ile SES değişimlerinin izlenmesi beraber değerlendirilmiş olacak, hem de ülkemizde tamamıyla kendi yazılımımız ve iş gücümüzle yerelektrik değişimlerinden kaynaklı Sürekli SES İzleme Sisteminin kurulabilirliği araştırılarak literatüre özgün bir katkı yapılacağı öngörülmektedir.

Öğretim üyelerimizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.